Tandbeskytter til kontaktsport – Dét skal du vide

29. januar 2021

Tandbeskytter

En tandbeskytter er guld værd i enhver kontaktsport, hvad end vi snakker om boksning, håndbold eller ishockey. Du skulle jo nødigt holde dig selv tilbage, fordi du passer på dine tænder, vel? Læs med her og find ud af, hvilken tandbeskytter der passer til dig.

Tandbeskyttere passer på dine tænder, når du dyrker din yndlings-sportsgren. Og det har du faktisk brug for, hvis du gerne vil føle dig i flow og have momentum i ringen eller på banen. Med en tandbeskytter kan du kaste dig ud i al slags sparring og nærkampe uden at holde dig tilbage og være forsigtig.

Og forsigtig er vist det sidste man skal være, når det kommer til kontaktsport. Uanset om du dyrker kampsport eller f.eks. håndbold eller ishockey, er det en mulighed for at få afløb for en masse overskydende energi. Det er sundt for både vores fysiske og mentale helbred, især fordi vi her også kan bruge vores udfordrende følelser, som frustration og aggression, til noget positivt.

En ishockey tandbeskytter eller tandbeskytter håndbold?

Om du dyrker den ene eller anden sportsgren, er ikke så afgørende for valg af tandbeskytter. Det, der betyder noget, er først og fremmest, hvordan den føles i munden. En god tommelfingerregel er, at du skal mærke tandbeskytteren så lidt til den som muligt, eller den skal forekomme at være en naturlig del af din mund.

Dog er det værd at mærke sig, at bruger du tandbeskytter boksning, må den ikke være rød. I kamp kan det nemlig forveksles med blod, hvilket kan forvirre dommeren. Den slags ting kan være værd at tjekke op på, men vælger du en anden farve tandbeskytter end rød, skulle der ikke være fare på færde.

Sådan vælger du den bedste tandbeskytter

Du kan selvfølgelig få tandbeskyttere i forskellig kvalitet og til forskellige priser, og eftersom dine tænder er ret vigtige, er det måske ikke her, du skal spare. Tandbeskyttere er dog sjældent ligefrem dyre, og de ligger ofte på mindre end et par hundrede kroner.

Den bedste tandbeskytter for dig er sådan set bare den tandbeskytter, der passer ind i din mund, så du mærker så lidt til den som muligt. Mange tandbeskyttere er universelt fremstillet, sådan at de passer til alle størrelser. Tandbeskytteren tilpasses herefter, så den får det perfekte fit til netop dine tænder.

Hvordan tilpasser jeg min tandbeskytter?

Der følger stort set altid en vejledning med, når du køber en tandbeskytter, og den skal du selvfølgelig benytte. Men en almindelig procedure, ved tilpasning af tandbeskyttere, forløber som oftest i disse fem steps:

  1. Tandbeskytteren puttes i kogende vand i et halvt til et helt minut.
  2. Så sætter du den ind i munden og bider sammen.
  3. Med sammenbidte tænder suger du nu luft ind i et halvt minuts tid
  4. Herefter kan din tandbeskytter skylles i koldt vand.
  5. Tag den i munden igen og mærk efter, om den passer.

Junior tandbeskytter til børn

Hvis du har et eller flere børn, der dyrker kontaktsport, kan det slet ikke anbefales nok, at du giver dem tandbeskyttere på lige på stedet. Børn vil ofte modsætte sig det, fordi det kan føles lidt sært at få sådan et gebis i munden, men det er vigtigt, at du får dem overtalt.

Måske kan du vise nogle videoer på internettet af professionelle sportsudøvere, som også bruger tandbeskyttere. Når alt kommer til alt, er det jo en del af det professionelle udstyr, og på den måde er det måske sejt nok at have en tandbeskytter.

Du kan kigge efter særlige junior-tandbeskyttere til børn. Inden for dette segment er konceptet det samme som tandbeskyttere til voksne, nemlig at tandbeskytter børn laves i nogle universelle modeller, som så tilpasses det enkelte barns tandsæt. Du kan altså igen, med stor sandsynlighed, følge de fem steps ovenfor – men husk at tjekke brugsvejledningen!

Skærer dit barn tænder?

Når du nu er i gang med at køb tandbeskytter til dit barn, kan du jo passende slå to fluer med et smæk. Tandbeskyttere og bideskinner er to sider af samme sag, så hvis dit barn skærer tænder, kan det være et godt tidspunkt også at få introduceret bideskinnen, man kan sove med om natten.

En bideskinne tilpasses barnets mund på samme måde som tandbeskytteren, og når I laver den ene, kan I lige så godt også lave den anden. Hvis du selv skærer tænder, kan I lave hver jeres, for så sætter du et godt eksempel og viser, at det er vigtigt at passe på sit tandsæt.

Sport er sundt for krop, sind og menneskelige forhold

En tandbeskytter er en lille pris at betale for, at du selv eller dit barn kan udfolde sig i sportsarenaen. I vores moderne og civiliserede verden, hvor vi i høj grad skal holde på os selv og gøre os umage for at opføre os pænt, er sporten helt uvurderlig.

Her er der plads til at blive vred, frustreret og ligefrem aggressivt, og de udfordrende følelser omdannes positivt i kamp eller træning. Hvis du eller dit barn har et højt energiniveau, er kontaktsport en god mulighed for at få brændt noget krudt af.

Det skaber balance i både sind og krop, og det kan også forbedre ens relationer. Vidste du fx, at du kan få en boksebold, der sættes på dit kontorbord med en stærk sugekop, så du kan give den nogle slag, hver gang dine kolleger er irriterende? Eller hvad med at foreslå chefen at leje en boksemaskine til en sjov aften, hvor I kan få afreageret i fællesskab? Det skaber et sundt og afslappet arbejdsmiljø.

Flere artikler